Wat is Rooibos thee?

De talrijke heerlijke theesoorten van Azië hebben de theedrinkers sinds mensenheugenis gefascineerd. Een bijzondere tegenhanger van het andere continent is rooibos thee uit het diepe zuiden van Afrika. Rooibos komt oorspronkelijk uit de westelijke berggebieden van Zuid-Afrika. Daar groeien en bloeien de tot twee meter hoge rooibos peulvruchten struiken, die de grondstof leveren voor de pittige thee.

Het begon allemaal meer dan drie eeuwen geleden: toen ontdekten de bewoners van het Cedergebergte ten noorden van Kaapstad de frisse, versterkende drank die gebrouwen kon worden van de naaldachtige rooibosbladeren.

losse rooibosthee infusieHet kleine avontuur

Ook nu nog worden de jonge rooibostakken met de hand geoogst en vervolgens fijngehakt en geplet om het fermentatieproces te activeren, wat leidt tot zowel het typische fruitige aroma van de variëteit als de roodbruine kleur. Dit wordt gevolgd door het drogen in de hete zon van Zuid-Afrika.

Als de nauwkeurig afgesneden takken na de teelt alleen maar worden gedroogd en niet gefermenteerd, ontstaat er groene rooibosthee, die wordt gekenmerkt door een buitengewone mildheid en lichtheid en een plus aan gezondheidsbevorderende polyfenolen.

Aroma, antioxidanten en vitaminen

Rooibosthee verovert de theekopjes van de wereld. Het sterke aroma lijkt op dat van zwarte thee. Rooibos is bijzonder rijk aan natuurlijke antioxidanten, waardevolle vitaminen, sporenelementen en mineralen, maar bevat geen cafeïne.

Dit is een van de redenen waarom de thee kalmeert en tegelijkertijd een heerlijk ontspannen gevoel van welbehagen oproept. Vanwege de waardevolle ingrediënten wordt het aanbevolen tegen ijzertekort, diverse allergieën en darmproblemen. Rooibos is ook een thee bij uitstek om het immuunsysteem van een gezond lichaam te ondersteunen.

redbush planten rooibos theeOorsprong van de thee

Rooibosthee is een bijzonder lekker antwoord op alle fijne theespecialiteiten uit Azië dat uit het hete zuiden van Afrika komt. Hier groeien struiken, waarvan sommige tot 1,5 meter tot twee meter hoog, die de grondstof vormen voor de volle, sterke rooibos. In de afgelopen jaren heeft de “Redbush” een triomfantelijke opmars gemaakt naar de theekopjes van deze wereld.

Het is de nationale drank van de Zuid-Afrikanen. Naar Afrikaans rooi voor rood en bos voor struik heet het rooibosthee. Rooibos, rooibush-thee, rooibossia of redbos-thee veel voorkomende namen in Europa. Namen als Koopmans thee naar de Afrikaanse term voor koopman of zelfs Massai thee grenzen worden ook soms gebruikt. Dit is een vreemd gegeven vooral, omdat de Massai-stam absoluut niets te maken heeft met thee en de oorsprong ervan.

De oorsprong van rooibosthee

Vroeger werden de planten afgehakt, hun bladeren bewerkt met hamers en vervolgens opgestapeld voor de fermentatie. Daarna werden ze in de zon te drogen gelegd. Dit duurde totdat de Russische theehandelaar Benjamin Ginsberg de activiteit van de lokale bevolking observeerde en rooibos thee begon aan te bieden, zelfs in het verre Europa.

Nadat de enorme voordelen van aromatische thee waren geanalyseerd, begon de teelt van rooibos voor de theeproductie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Rooibosthee bevat geen cafeïne of looistoffen. Het is rijk aan mineralen, vitaminen en antioxidanten. Zelfs zonder cafeïne heeft de aromatische infusie een verkwikkend, vitaliserend en tegelijkertijd balancerend effect. De som van deze voordelen maakte het tot het nummer een van de anti-verouderingsproducten in Japan en het startproduct voor veel vernieuwingen, zoals een groene rooibosthee of een thee espresso met rooibos.