Wat zijn de nadelen van rooibos thee?

Thee wordt aangeraden door verschillende instanties zoals bijvoorbeeld het voedingscentrum. Het is daardoor algemeen bekend dat thee een positieve invloed kan hebben op de gezondheid. Naast het feit dat het goed is om je dagelijkse portie water binnen te krijgen. Door de ingrediënten die afkomstig zijn van de theeplant Camellia sinensis bevat deze soort drank een antioxidant zoals flavonoïden. Zo kan het drinken van thee met deze antioxidant de bloeddruk verlagen en de kans op een beroerte verkleinen Dit geldt voor zwarte en groene thee (meer info daarover op deze website!).

En rooibos thee dan?

In de onderzoeken heeft men het nooit over rooibos. Dit heeft als voornaamste reden dat deze vorm van thee niet gemaakt is uit de camellia sinensis. Het heeft dus niet dezelfde ingrediënten als groene en zwarte thee. Rooibos is een kruidenthee die is opgemaakt uit andere ingrediënten zoals specerijen, kruiden en bloemen. Hetzelfde geld voor bijvoorbeeld kamille thee.

Is rooibos thee dan slecht voor je?

rooibos thee kopHet is lastig om te zeggen of rooibos slecht voor je is. In principe zijn de meeste soorten thee in ieder geval een beter alternatief zoals frisdranken zoals cola en ice tea. Wel kan het er voor zorgen dat er meer van het vrouwelijke oestrogeen wordt aangemaakt bij regelmatig gebruik van bijvoorbeeld rooibos. Dit kan een probleem vormen bij mensen die gevoelig zijn voor hormonen. Je hormoonhuishouding kan hier namelijk op termijn van streek van raken.

Ook kan het zijn dat het een effect heeft op andere medische behandelingen. Rooibos is een erg sterke vorm van thee door alle kruiden die hier in verwerkt zijn. Lichtere medicatie kan hierdoor zijn kracht dan verliezen. In uitzonderlijke gevallen van heel veel consumptie kan dit andere bijwerkingen hebben. Bij overmatige consumptie van deze thee kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten kan dit duiden op leverproblemen. Dit zal echter nooit het geval zijn bij normaal gebruik van twee a drie kopjes per dag. Ben je fan van rooibos en wil je hier veel van blijven drinken, raadpleeg dan een arts of dit in jouw geval wel handig is.

Teveel thee in het algemeen

Twee a drie kopjes thee per dag wordt geadviseerd door het voedingscentrum. Te veel thee kan voor sommige doelgroepen wel schadelijk zijn. In bijna alle soorten groene en zwarte thee zit namelijk theanine. Deze stof heeft een soortgelijke werking als cafeïne, maar dan wel flink verdunt.

Zwangere vrouwen en kinderen mogen niet te veel worden blootgesteld aan deze vormen van thee, omdat dit negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Met rooibos thee kunnen de kruiden die dit bevat ook in overdaad ook schadelijk zijn. Dit is de reden dat het voedingscentrum drie bakjes per dag maximaal adviseert.

Het devies vanuit het voedingscentrum is dan ook om thee af te wisselen met andere soorten drank zoals bijvoorbeeld water. Een afgewisseld patroon tussen deze vormen van vloeistof is de perfecte manier om de zo belangrijke twee liter per dag binnen te krijgen. De aloude zin ‘geniet maar drink met mate’ kan dus ook bij thee worden ingezet.