groene rooibosthee

Groene rooibosthee vs. gewone rooibosthee

We zijn gewend in de thee schappen gewone rooibos (de rode variant) tegen te komen en te kopen. Tegenwoordig is de groene variant, de groene rooibos erbij gekomen voor de liefhebber die van gezonde theesoorten houdt. Maar wat is groene rooibos thee?

Groene rooibos

groene rooibos en moringa thee
Ambar Tea Re-Vitalizer: groene rooibos en moringa thee

De groene variant van rooibos kent zijn oorsprong van de plant: ‘Aspalathus Linearis’ die alleen in Zuid-Afrika kan groeien vanwege de beste klimaatomstandigheden. Onder gewone omstandigheden, dus in het geval van rooibos kweken (de rode variant) wordt tijdens de verwerking van de thee een zogeheten fermentatiefase in gang gezet. Dit houdt in dat de geur, kleur en smaak van de thee veranderd.

De groene theesoort ondergaat deze fermentatiefase niet, waardoor het zijn eigen kleur blijft behouden en dus mooi groen blijft. Het productieproces verloopt in die zin dus ook anders. Bij de groene rooibos wordt direct na het plukken van de theebladen gestoomd. Door te stomen, wordt het fermentatieproces voorkomen en komt de temperatuur tijdens het stomen niet hoger uit dan 42 graden. Je zou dus kunnen zeggen dat groene rooibos onder de rauwe voeding behoort, aangezien het in feite een onbewerkt voedingsproces blijft.

Voedingswaarden

De groene rooibos is uiterst gezond, gezonder zelfs dan de gewone variant. Dit heeft dan ook weer te maken met de verschillen in het verwerkingsproces van de theebladen. Doordat de groene thee zo min mogelijk wordt blootgesteld aan een heel verwerkingsproces, behoudt deze theesoort veel van zijn natuurlijke voedingswaarden. Zo bevat het meer polyfenolen en antioxidanten dan de gewone rooibosthee.

De overige voedingswaarden blijven hetzelfde als andere theesoorten, alleen heeft de groene rooibos een hogere concentratie van deze voedingswaarden in de theebladen. In vergelijking is met de gewone rooibosthee, is de groene rooibos net iets gezonder. Daarnaast bevatten beide theesoorten ijzer, zink, calcium, fluoride, mangaan en magnesium, wat de gezondheid natuurlijk doet bevorderen. In zowel de gewone alsmede de groene rooibos zit geen cafeïne in verwerkt en ze zijn calorievrij. Dit maakt het dan ook wel zo geliefd onder de theegebruiker die van Rooibos houdt.

groene rooibos

Smaak

Het schijnt dat er een verschil zit tussen de groene rooibos en de gewone wat betreft de smaakbeleving. De groene rooibos zou wat frisser en grassiger (zachter) van smaak zijn en de gewone rooibos schijnt zoet, zacht en sterk van smaak te zijn.

Vergelijking

Je hoort met regelmaat dat mensen denken dat groene rooibos thee op groene thee lijkt. Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Het verschil zit in de plantsoort. De groene rooibos stamt af van de ‘Aspalathus Linearis’ plant en de groene thee is afkomstig van de ‘Camellia Sinenssis’ plant. Daarnaast bevat de groene thee wel cafeïne en deze niet, dus daar zit ook een verschil in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *