Waarom is rooibos thee gezond? Wat zijn de voordelen?

De gezondheidsvoordelen van rooibos thee zijn overvloedig aanwezig.

De thee, afkomstig uit Zuid-Afrika, is populair vanwege zijn geweldige smaak en unieke kleur, die worden gecombineerd met gezondheidsvoordelen. Is rooibos thee gezond? Ja, dus – en op deze pagina leggen we je uit waarom.

De bewezen feiten over rooibos thee

rooibostheeRijk aan polyfenolen

Rooibos bevat polyfenolen die ontstekingsremmende, en antivirale functie hebben. Polyfenolen zijn organische chemicaliën die vaak geprezen worden om hun antioxiderende eigenschappen

Deze thee bevat veel fenolverbindingen en polyfenolen zijn hiervan de belangrijkste. Ze werken als aanvallers van vrije radicalen in het hele lichaam. Vrije radicalen zijn schadelijke bijproducten van de celstofwisseling die kanker en hartziekten kunnen veroorzaken.

Bevat geen cafeïne

Rooibosthee is volledig cafeïnevrij en wordt daarom aanbevolen voor patiënten met slapeloosheid. Een kopje rooibos drinken vlak voor het slapengaan kan je helpen om beter te slapen. Verslaafd zijn aan cafeïne is wereldwijd de meest voorkomende verslaving, maar mensen beseffen niet welke gevaren het kan opleveren. Rooibosthee geeft u de energie- en gezondheidsvoordelen zonder deze gevaarlijke verslavende stof.

Verlaagt de bloeddruk

De thee staat bekend om het verlichten van stress, nerveuze spanning en hypertensie. Het drinken van de thee voorkomt zo gevaarlijke hart- en vaatziekten zoals hartaanvallen en aderverkalking.

rooibos thee kopVerbetert de gezondheid van het hart

Quercetine, een andere krachtige antioxidant die in rooibosthee wordt gevonden, is in verband gebracht met de preventie van verschillende hartziekten. Het is van nature anti-inflammatoir, wat betekent dat het de bloeddruk verlaagt en vrije radicalen onderschept zoals andere antioxidanten. Let op: andere theesoorten zoals oolong thee bevatten vaak nòg meer antioxidanten!

Het bevordert een verhoging van HDL-cholesterol (goede cholesterol) en remt LDL-cholesterol (slechte cholesterol) af van binding aan de wanden van slagaders en bloedvaten. Dit betekent extra bescherming tegen verschillende hartziekten, waaronder atherosclerose, hartaanval en beroerte.

Kan diabetes onder controle houden

Aspalathine is een van de zeldzame antioxidanten in rooibosthee en heeft enkele unieke eigenschappen. Het kan helpen om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen, de insulineresistentie en de opname van glucose door de spieren te verbeteren en de insulinesecretie uit de alvleesklier te verhogen. Dit biedt een ideale bescherming tegen de ontwikkeling van diabetes type 2, een van de meest voorkomende en gevaarlijke ziekten die nu de wereld veroveren. Door het in evenwicht brengen van de bloedsuikerspiegel kan rooibosthee ook mensen beschermen die al diabetes hebben door de pieken en dalen van de bloedsuikerspiegel te voorkomen die hun algehele gezondheid schaden.

Voorkomt nierstenen

Mensen met een niersteenprobleem kunnen zoveel rooibosthee drinken als ze willen, omdat er geen oxaalzuur in de drank zit. Vaak worden mensen met nierstenen ontmoedigd om te veel thee te drinken vanwege dit verrijkende ingrediënt.

Vertraagt het verouderingsproces

De antioxidanten in de thee vertragen het verouderingsproces en versterken het immuunsysteem. Antioxidanten vernietigen vrije radicalen die de huid, het haar, de beenderen en andere orgaansystemen beschadigen door ze vatbaar te maken voor ziekte en degeneratie. De thee heeft ook een anti-verouderingseffect in termen van cognitief vermogen, omdat het effect van oxidatieve bijproducten in de neurale paden vermindert, waardoor de concentratie en de focus wordt gestimuleerd.

Rooibos thee gezond?

Het antwoord is dus duidelijk: ja, rooibosthee is supergezond en hoort écht thuis in jouw “healthy lifestyle”!